Skip to content Skip to footer

Google Analytics 4. Ce este și cum poți crea propriul tău cont?

Google Analytics 4 este platforma gratuită oferită de Google care îți permite să măsori și să analizezi volumul și calitatea traficului, dar și să urmărești orice acțiune pe care utilizatorii o efectuează pe website-ul tău. De exemplu, dacă îți dorești să știi exact câte persoane au vizitat o anumită pagină, sau dacă îți dorești să găsești cele mai bune soluții de optimizare a campaniilor tale, acesta este locul.

Tranziția de la Universal Analytics la noua platformă

În cazul în care deja îți promovezi afacerea de ceva timp și încă folosești Universal Analytics ( varianta mai veche a GA4 ), îți recomand ca încă de pe acum să faci trecerea la Google Analytics 4, dat fiind faptul că însuși Google anunțat în mod oficial faptul că UA va mai funcționa și înregistra date doar până la data de 1 Iulie 2023. De asemenea, datele și statisticile obținute până la acel moment al încetării activității platformei rămân stocate  pentru o perioadă de încă 6 luni, iar în cazul în care nu îți transferi până la acel moment datele pe GA4, Google vine în ajutorul oamenilor prin a crea automat în interiorul platformei noi o proprietate asemănătoare celei din Universal Analytics.

În cazul în care îți dorești să afli mai multe despre această „ mutare ”, citește mai mult în articolele oficiale publicate de Google, articole pentru care ți-am lăsat chiar aici două link-uri:

Google Analytics 4 & Google Tag Manager

Înainte să începem trebuie să știi că Google Analytics funcționează perfect alături de Google Tag Manager, însă ce este și care este scopul acestuia?

Google Tag Manager este un sistem de gestionare al tagurilor ( Tag Management System ), acesta având un rol de intermediar între site-ul tău și uneltele de tracking utilizate pentru analiza acțiunilor desfășurate de utilizatori pe website-ul tău.

Pe scurt, website-ul tău trimite informații către Google Tag Manager, iar acesta trimite orice informație primită către Google Analytics 4 pentru a putea fi prezentată și introdusă în rapoartele tale. Acesta nu este însă singura direcție a informației, Google Tag Manager putând de asemenea să instaleze tag-urile altor platforme pe website-ul tău.

Tag-ul se referă la codul sursă sau la scriptul folosit cel mai des în antetul, sau subsolul unei pagini cu scopul de a comunica informații între platforma de tracking pe care o folosești și website-ul tău, totul având scopul de a-ți oferi posibilitatea de a analiza aceste informații și optimiza pe cât de bine posibil campaniile pe care le rulezi.

În cazul în care îți dorești să afli mai multe despre Google Tag Manger, poți citi mai multe aici.

Crearea contului de Google Analytics 4

1) Caută pe internet Google Analytics și creează un cont nou

Poți folosi acest link, sau caută Google Analytics 4 pe Google și întoarce-te înapoi aici – https://analytics.google.com/ 




În cazul în care ai mai încercat să te folosești de această platformă dar nu ai reușit să faci ceea ce îți doreai, deconectează și dezinstalează Google Analytics de pe paginile website-ului tău și creează un cont nou apăsând rotița din partea de jos a ecranului tău, buton desemnat zonei de Admin și apasă pe Create Account.



2) Oferă-i un nume contului tău

De obicei, oamenii folosesc numele propriei afaceri, dar simte-te liber să oferi orice nume intuitiv care te va face să te simți comod atunci când vei lucra cu GA4

Mergând mai departe, ajungem la secțiunea în care îți vei crea proprietatea de GA4.

În Google Analytics, o proprietate este un loc de stocare al datelor colectate, un loc căruia îi este asociat un ID unic.

În cazul în care va trebui ca în viitor să te ocupi de promovarea și tracking-ul mai multor website-uri, creează câte o proprietate separată pentru fiecare dintre ele, acest lucru având evident scopul de a ține toate datele unei platformele grupate într-un singur loc. Desigur, nimeni nu spune că nu poți colecta date de la mai multe platforme într-o singură proprietate, dar acest lucru este oarecum în regulă doar dacă platformele au o legătură directă între ele.

Este recomandat să îți numești proprietatea după website-ul al cărui activitate vrei să o urmărești, desigur pentru a-ți fi mai ușor să te raportezi la acesta în cazul în care vei avea mai multe proprietăți în interiorul aceluiași cont.

De asemenea, la acest pas trebuie să  alegi cu grijă fusul orar ( Timezone ) al proprietății pe care o creezi, pentru că dacă vei dori ca peste o perioadă de timp să îl modifici, este foarte probabil să întâlnești date care se vor suprapune în mod ilogic, astfel afectând calitatea și exactitatea informațiilor colectate.

În următorul pas trebuie să completezi câteva detalii despre propriul tău business și scopurile de promovare pe care le ai, însă nu oferi foarte multă atenție acestei secțiuni întrucât nu are vreo relevanță specifică în raport cu experiența ta în cadrul platformei

Citește și acceptă condițiile impuse, iar contul tău a fost creat. La acest moment, Google Analytics nu înregistrează nici o informație. Pentru a putea trimite informații către această platformă avem nevoie în primul rând de un data stream.

Data Stream

Un Data Stream este folosit pentru a face posibilă colectarea de date în cadrul platformei de tracking. Fiecare Data Stream are un cod unic care poate conecta Google Analytics la website-ul tău și celelalte platforme auxiliare care permit integrarea sa. Pe scurt, acest cod al Data Stream-ului este ca o adresă la care sunt trimise datele înregistrată.

De exemplu, un ID al Google Analytics introdus în Tag Manager îi spune acestuia din urmă unde să trimită evenimentele create și înregistrare.

În cazul în care îți dorești să măsori performanțele unui website vei avea nevoie de un singur Data Stream, dar dacă îți dorești să urmărești două website-uri, adică două domenii diferite în interiorul aceleiași proprietăți, vei avea nevoie de un Data Stream pentru fiecare în parte, însă după cum am spus și mai sus, nu recomand acest lucru.

Pentru a crea un  data stream mergi către pagina de Admin folosind butonul de setări din partea stânga a ecranului, iar apoi dă click pe „ Data Streams ” și creează unul pentru platforma ta. Cum bănuiesc că majoritatea cititorilor nu sunt developerii unei aplicații mobile, prezentările și tutorialele vor fi axate pe cazul în care platforma vizată este un site web. Desigur, în cazul în care nu te încadrezi în această categorie și ai alte obiective, folosește-te de abordarea potrivită ție.

Alege prima opțiune, cea de „ Web ” pentru a crea un Data Stream al site-ului tău web.

Introdu domeniul principal al website-ului, nu alte subdomenii, sau variații ale sale și oferă Data Stream-ului creat un nume. De obicei numele propriu-zis al platformei tale este cea mai bună opțiune pentru numele Data Stream-ului, acesta fiind cel mai ușor mod de a te raporta la acesta.

De asemenea, o setare pe care îți dorești să o activezi pentru Data Stream-ul tău este funcția de Enhanced Measurement. 

Cu ajutorul opțiunii de Enhanced Measurement poți trece peste pragul inițial al GA4, cel pentru care acesta citește și înregistrează automat evenimentele principale ale website-ului tău și capta automat și alte evenimente care sunt construite în baza următoarelor acțiuni:

-Page View

-Video Engagement ( video_start, video_progress, video_complete )

-Click ( link_URL, link_classes )

-File Download ( file_download )

– Form Tracking ( form_start, form_submit )

– Site Search ( view search results )

Measurement ID

Odată ce ai creat un Data Stream vei putea găsi în cadrul secțiunii special dedicate acestuia așa-zisul Measurement ID .

Acesta este codul de identificare unic pentru Data Stream-ul pe care tocmai ce l-ai creat. Când punem acest cod unic pe site-ul nostru, fie că ne folosim de integrarea website builder-ului nostru, sau Google Tag Manager, acesta face posibilă comunicarea și transferul de date între website-ul tău și platformele de tracking.

Pe scurt, gândește-te la acest cod ca fiind o cheie de acces care permite înregistrarea statisticilor website-ului tău și care face posibilă totodată trimiterea de date întregistrate către Google Analytics și ulterior către Google Ads, sau alte platforme auxiliare.

În cazul majorității website builderelor, acestea au un câmp separat unde poți introduce acest Measurement ID pentru a conecta website-ul creat la Google Analytics, totul fără a fi nevoie să copiezi vreun cod pe care să îl introduci în header-ul paginilor site-ului tău, însă aceasta nu este singura și nu este întotdeauna cea mai bună abordare și vei afla în curând de ce.