Skip to content Skip to footer

Google Tag Manager. Ce este și cum poți crea propriul tău cont?

Scopul principal pentru care Google Tag Manager a fost creat este cel de a le oferi oamenilor posibilitatea de a avea control asupra tuturor tag-urilor instalate pe website-ul lor, tag-uri care îi pot ajuta în desfășurarea propriilor campanii de promovare și înregistrărea evenimentelor realizate de vizitatori.

La o primă vedere, ar părea că Google Analytics este piesa centrală a tot ceea ce ține de tracking-ul activității vizitatorilor, însă utilizarea în paralel a Google Tag Manager îți oferă o flexibilitate mult mai mare. 

Această platformă are scopul de a simplifica întregul proces de instalare al tag-urilor, secvențelor de cod și de asemenea facilitează foarte mult urmărirea evenimentelor din cadrul website-ului tău.

 În loc să adăugam toate codurile specifice platformelor cu care lucrăm direct în cadrul WordPress, sau în cadrul oricărui alt website buider pe care îl folosești, Google Tag Manager poate instala și activa aceste tag-uri pentru diferite acțiuni specifice alese de tine și realizate de vizitatori.

 De asemenea, este mult mai bine să îți ții toate tag-urile și codurile într-un singur loc. De ce? Pentru a nu le rătăci și pentru a nu le amesteca între ele. Aici totul este foarte clar, intuitiv și organizat, platforma oferindu-ți o simplitate de care vei avea nevoie atunci când lucrurile pe care îți vei dori să le implementezi se vor aduna și tototdată complica.

Ce este acela un Tag?

Pentru a-ți reaminti, un tag este o bucată de cod ( JavaScript ) care are scopul de a crea o legătură între două platforme. Pe scurt și în mare, acest tag colectează informații de la o platformă și le transmite către cealaltă.
În cazul în care îți dorești să afli mai multe despre această „ mutare ”, citește mai mult în articolele oficiale publicate de Google, articole pentru care ți-am lăsat chiar aici două link-uri:

Ce este aceea o variabilă în Google Tag Manager?

Variabiliele sunt valori care sunt populate cu scopul de a ne oferi informații despre activitatea utilizatorilor pe website-ul nostru. De exemplu, variabila „ Page URL ” returnează de fiecare dată URL-ul pe care un vizitator s-a aflat la un moment dat.

Ce este acela un trigger?

Trigger-ul îți oferă control total asupra momentelor în care un tag trimite o informație colectată. De exemplu, să presupunem că pe fiecare pagină a website-ului tău ai un tag care poată înregistra o conversie și că de fiecare dată când cineva comandă un produs, acesta este dus ulterior către o pagină de mulțumire.

Pe lângă scopul propriu-zis de a le mulțumi oamenilor pentru comenzile reailizate, poți folosi această pagină pentru a înregistra conversiile în Google Analytics.

Cel mai simplu lucru pe care îl poți face este să te uiți la URL-ul paginilor de mulțumire și să observi un element comun tuturor. Majoritatea oamenilor introduc în interiorul adreselor acestor pagini structura „ thank_you.”, sau „ multumim”

Cu ajutorul Google Tag Manager poți alege foarte simplu ca de fiecare dată când cineva ajunge pe o pagină care conține acel „ thank_you ”, o conversie să fie trimisă către Google Analytics 4. Acesta este un exemplu de trigger pe care îl vei înțelege mult mai ușor în momentul în care te vei folosi de el.

Tag-ul nu va trimite niciun semnal până când acesta nu este activat de criteriul ales de tine.

Poate că sună puțin complicat, însă nu ai idee cât de ușor poți face acest lucru. Google Analytics și Google Tag Manager sunt create pentru a putea fi folosite de oricine și nu îți trebuie vreo diplomă sau acreditare pentru a înțelege ce se întâmplă aici. E nevoie să îți oferi puțin timp și să te concentrezi pe cât de mult poți, pentru că toate articolele noastre îți vor ușura foarte mult traseul.

Haide să ne aduce aminte de câțiva termeni specifici pentru Google Tag Manager

Ce este acela un container?

Un container este fix ceea ce înseamnă numele său. Acesta va ține și va stoca în interiorul său toți triggerii, toate variabilele și toate tag-urile pe care le vei crea.

Google Tag Manager permite crearea mai multor tipuri de containere, alegerea ta fiind luată în funcție de tipul datelor cu care îți dorești să lucrezi 

– Web

– Android 

– iOS
 Opțiunile de Android și iOS sunt doar pentru aplicațiile mobile și nu pentru website-urile de pe telefon. Pentru orice website/platformă din browser, varianta pe care trebuie să mergi este „ Web ”, indiferent de tipul dispozitivului.

Acum că știi aceste lucruri de bază, ai tot ce îți trebuie pentru a-ți crea primul tău cont de Google Tag Manager. Haide să deschidem împreună platforma și te voi trece repede prin toți pașii necesari.

Din cadrul primei pagini, apasă pe „ Create Account  ”, iar aceasta este prima etapă pe care o vei întâmpina


Aici nu este nimic special – completează câmpurile după cum îți dorești. De obicei, în primul câmp se introduce numele business-ului pentru care vrei să creezi acest cont, iar celălalt câmp este completat în funcție de numele website-ului, sau aplicației a cărei activitate îți dorești să o urmărești.

După ce ai completat acele câmpuri, alege tipul platformei pentru care îți dorești să creezi contul.Cum bănuiesc că îți dorești să te ocupi de tracking-ul unui site web, opțiunea către care trebuie să înclini este în mod evident, Web, iar apoi dă click pe „ Create ” pentru a merge mai departe

Gata, contul a fost creat și după cum poți observa, chiar foarte rapid.

Primele lucruri pe care le vei vedea sunt aceste două coduri care își fac apariția în mijlocul ecranului tău. Acestea sunt codurile de care te vei folosi pentru a instala / conecta Google Tag Manager la platforma ta. 

Majoritatea oamenilor instalează doar prima bucată de cod, întrucât cea de-a doua nu vine cu nicio modificare în plus a performanței de citire a datelor. Haide să conectăm Google Tag Manager la site-ul tău. 

Pentru moment poți închide puțin această mică fereastră apărută și plimba puțin prin platformă pentru a te obișnui puțin cu ea.